7 misverstanden over (groen) beleggen

Ik ben opgegroeid in een huishouden waar sparen de heilige graal was. Je zorgde voor goed voor jezelf door een flink bedrag op je spaarrekening te hebben voor noodgevallen en ‘voor later’. Beleggen was iets voor mensen die daar verstand van hebben en adrenalinejunkies want de risico’s waren enorm. Tenminste, dat was mijn beeld. Dat blijkt niet helemaal te kloppen en nu heb ik weleens spijt dat ik onderstaande dingen niet eerder heb gehoord! Daarom voor jullie 7 misverstanden over beleggen:

1.    Beleggen is vooral voor saaie mannen in pakken

Vroeger klopte dit misschien nog (alhoewel ik niet weet of ze allemaal saai waren), maar tegenwoordig zeker niet meer. Ja, er staan nog grote kantoren op de Zuidas waarin mensen, vaak gekleed in pak, werkzaam zijn in de financiële wereld. Maar beleggen is voor iedereen toegankelijk. Ook voor jongeren, ouderen, man, vrouw dat maakt allemaal niet uit. Er zijn tegenwoordig eenvoudige apps waarmee je kunt beleggen, vaak zelfs in de app van je eigen bank. Starten met beleggen kan al in 5 minuten! (dat klinkt als een commercial voor beleggen, maar het is echt zo, ik heb het al bij meerdere banken/apps uitgeprobeerd voor jullie!)

Photo by Ruthson Zimmerman on Unsplash

2.    Beleggen is voor rijke mensen

Absoluut niet waar. Het is misschien waar dat meer vermogende mensen eerder beleggen omdat ze daar eerder mee in aanraking komen, maar dat betekent niet dat beleggen alleen voor rijke mensen is. Als je elke maand 50 euro kunt missen en dat belegt kun je zeker over de lange termijn nog mooie rendementen halen.  

3.    Beleggen is moeilijk

Nee hoor! Als je geld op je spaarrekening kunt zetten dan kun je ook beleggen. Dat werkt namelijk grotendeels hetzelfde. Natuurlijk zijn er wel wat meer afwegingen die meespelen. Waar beleg je je geld en waarín beleg je (aandelen, obligaties of microkredieten, of een combinatie) en hoeveel risico wil je lopen? Dat brengt me gelijk bij het volgende punt:

4.    Beleggen is enorm risicovol

Nee, niet enorm risicovol. Ja het is anders dan met sparen, het bedrag dat je op je rekening hebt staan staat er over 5 jaar ook nog op. Maar het is met de huidige rente niet meer waard geworden, maar juist minder. Door inflatie kun je met datzelfde bedrag minder kopen. Bij beleggen is er een risico dat het bedrag dat je erop zet over 5 jaar een ander bedrag is. Dat kan meer geworden zijn, maar ook minder. Dat laatste is wel goed om te beseffen. Hoe groot die kans is hangt af van waar je in belegt. De vuistregel is dat risico en rendement hand in hand gaan. Dus hoe hoger het verwachte rendement, hoe hoger ook het risico dat je dat rendement niet haalt. Belangrijk is dat je een risico kiest dat bij je levenssituatie en doelen past. Dus ben je student en zet je elke maand 50 euro opzij om over 10 jaar misschien een leuk huis te kopen, dan is een hoger risico niet zo erg. Als je een hoog rendement haalt dan kun je een iets duurder huis kopen, als het rendement wat tegenvalt kun je een iets minder duur huis kopen. Het wordt al anders als je geld opzij zet voor je pensioen en daar misschien zelfs deels van afhankelijk bent omdat AOW en je pensioen alleen niet genoeg zijn. Dan loont het om een iets minder risicovolle belegging te doen. Daar hoort dan waarschijnlijk ook wel een lager rendement bij.

5.    Nu is geen goed moment om in te stappen

Een bekende uitdrukking in het beleggen is ‘het beste moment om in te stappen is gisteren’. Oftewel, je had het al moeten doen. En ja, er zijn golfbewegingen in de markt dus het ene moment zal voordeliger zijn dan een ander moment. Wanneer je op een piek instapt zal je rendement misschien in het begin niet zo hoog zijn, of misschien zelfs even negatief. Maar niemand heeft een glazen bol, dus ten eerste weet je niet precies of je instapt op een piek. En ten tweede is de lijn (koers) gezien over meerdere jaren altijd een stijgende lijn. Dus ook als je instapt op een piek waarna kan er misschien een klein dal volgen, maar dat maakt minder uit als je weet dat je er voor de lange termijn in zit. En hoef je je dus geen zorgen te maken (hoewel het niet gek is als je wel een beetje begint te zweten als je je geld eerst minder waard ziet worden).

Om er nog maar een bekende beleggingsuitdrukking in te gooien: Time in the market beats timing de market. Oftewel, het is heel moeilijk (lees onmogelijk) om de markt echt te voorspellen. Daarom geldt dat het belangrijker is hoe lang je aan het beleggen bent dan of in het goede moment bent ingestapt. Dat komt ook door het fenomeen dat ze ook wel het achtste wereldwonder noemen; rente op rente. Elke jaar wordt je belegging meer waard en ontvang je dus weer rendement over het rendement dat je het jaar ervoor hebt behaald. Je kunt dus beter nu starten en alvast je geld laten renderen dan wachten op het juiste moment.

Photo by Maxim Hopman on Unsplash

6.    Als ik beleg kan ik dus niet bij mijn geld, mocht ik het toch nodig hebben

Soms waar, maar bij de meeste banken en apps die ik ken kun je op elk moment in- én uitstappen. Het geld dat je belegt ben je dus niet voor 5 of 10 jaar kwijt, maar kun je er gewoon weer uithalen mocht je het toch onverhoopt nodig hebben dan. Heel soms betaal je een kleine fee, of moet je een dag wachten, maar je kunt dus wel op elk moment bij je geld.

7.    Beleggen is voor mensen die alleen maar rijk willen worden

Zeker niet. Ja er zijn mensen in de financiële markt die er vooral in zitten voor financieel gewin. Maar er is gelukkig ook een andere groep mensen; zij willen iets goeds doen met hun geld. Feit is dat we in Nederland gemiddeld behoorlijk wat spaargeld hebben (40-45 duizend euro per huishouden volgens het CBS). Dat is geld dat op andere plekken goed gebruikt kan worden om goede dingen mee te doen. Doordat geld te beleggen bij een duurzame, sociale bank kan dat geld gebruikt worden om groene projecten en start-ups te financieren. In ruil voor het beleggen van je geld krijg jij vervolgens een deel van het rendement van die investeringen. Je kunt dus iets goeds doen met je geld en er tegelijkertijd iets aan verdienen, mooie combinatie toch?

4 gedachten over “7 misverstanden over (groen) beleggen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: