Beste duurzame belegging: ASN Bank vs Triodos Bank

De twee bekendste duurzame banken in Nederland zijn ASN en Triodos. Beide banken bieden ook een mooie reeks beleggingsproducten aan. Om te ervaren wat de verschillen en overeenkomsten zijn heb ik bij beide banken een beleggingsrekening geopend. In deze blog lees je welke het beste bij jou past en hoe je kunt starten met beleggen als je al klant bent bij een van deze banken. Het is weer best een lange blog geworden dus hierbij even linkjes naar de verschillende onderdelen: Het aanbod, Kosten en Rendement, Duurzaamheid en Gebruiksgemak.

In dit artikel lees je:

– Dat het aanbod bij beide banken ruim is en nogal op elkaar lijkt
– Dat het rendement elkaar ook niet veel ontloopt, maar dat je bij ASN geen aan- en verkoopkosten hebt
– Dat starten met beleggen bij beide banken redelijk eenvoudig is, dat de app van Triodos iets mooier is, maar wel minder informatie bevat dan die van ASN.

Het aanbod bij Triodos vs ASN

Om eerlijk te zijn lijkt het aanbod van beide banken heel erg op elkaar. Beide banken hebben zogenaamde mixfondsen waarin je in verschillende gradaties van risico en rendement (die twee gaan hand-in-hand, meer rendement betekent bijna altijd ook meer risico).

Aanbod bij de Triodos Bank

Bij Triodos heb je 3 mixfondsen: defensief, neutraal en offensief, allemaal met verschillende verhoudingen van obligaties en aandelen. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een fonds met 100% obligaties en een ander fonds dat helemaal bestaat uit aandelen van grote beursgenoteerde bedrijven. Een andere mogelijkheid is om in aandelen van kleinere bedrijven te stappen, het zogenaamde ‘Pioneer Impact Fund’. Deze laatste is interessant omdat het verwachte rendement het hoogst is, maar omdat het kleinere, soms jonge bedrijven zijn, is het bijbehorende risico daarom ook wat groter.

Hiernaast heeft Triodos nog een 4 ‘Themafondsen’. Deze fondsen hebben een wat lager rendement (en dus ook lager risico). Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het ‘Triodos Energy Transition Europe Fund’ waarbij de bank dan jouw geld investeert in projecten die de transitie naar duurzame energie versnellen. Mooie fondsen voor de lange termijn, bijvoorbeeld voor een (aanvullend) pensioen.

Aanbod bij de ASN Bank

Zoals ik al zei, het aanbod van ASN lijkt heel erg op dat van Triodos. Ook ASN heeft een aantal mixfondsen met ook weer een mix van aandelen en obligaties. Anders dan bij Triodos belegt ASN ook een deel van het portfolio in microkredieten. Dat zorgt voor een iets betere spreiding van het portfolio en kan het risico wat drukken. Bij ASN kun je uit maar liefst 5 mixfondsen (Zeer defensief, defensief, neutraal, offensief en zeer offensief) kiezen. Dat zorgt ervoor dat je echt wel een fonds kan vinden dat past bij jou doelen en risicoprofiel.

Naast de 5 mixfondsen heeft ASN ook nog 7 andere fondsen:

Screenshot van de website van ASN van juni 2021

Ook hier kun je kiezen voor 100% obligaties of 100% aandelen van kleinere bedrijven, net als bij Triodos. En ook vergelijkbaar zijn de fondsen die investeren in duurzame projecten en de mogelijkheid om volledig in microkredieten te investeren (bij Triodos heet dat laatste ‘Fair Share Fund’ ).

Rendement en kosten

Een belangrijke afweging (voor de meeste mensen) bij het kiezen van een belegging is het rendement. En bij een belegging die je niet zelf beheert, zoals bij een bank, horen ook kosten. Hieronder enkele van de fondsen van de 2 banken naast elkaar gezet om een zo goed mogelijke vergelijking te kunnen maken:

Triodos% 5jASN% 5j
100% aandelenPioneer impact fund10,8Small & midcap fund11,31
100% obligatiesEuro bond impact0,67Obligatiefonds0,58
100% microkredietFair share fund1,71Microkredietfonds1,16
Mixfonds meest offensiefMixed fund – offensive– (14,7 1j)Mixfonds zeer offensief10,39
Hoogste rendementPioneer impact fund10,8Milieu & waterfonds12,38
Obv gegevens bekend in juni 2021. NB van het mixfonds van Triodos zijn nog geen 5-jaarsgegevens bekend omdat het fonds pas in 2019 is gestart.

Zoals je kunt zien ontlopen de rendementen elkaar niet veel, dat is met de kosten niet anders. Bij Triodos zijn de jaarlijkse kosten (voor de meeste fondsen) rond de 1,3%, er zijn wel wat uitzonderingen, zo betaal je voor het Pioneer impact fund 1,78%. Let wel deze kosten zijn al van het rendement afgehaald in bovenstaande tabel, dus je rekent daar met netto, verwacht, rendement. Naast de jaarlijkse kosten heb je ook nog aan- en verkoopkosten van 0,4%, 0,2% als je maandelijks inlegt.

Bij ASN liggen de jaarlijkse kosten iets lager, rond de 1,2%. Groot voordeel is dat je bij ASN geen aan- en verkoopkosten betaalt. Het maakt dus niet uit of je vaak geld bij of afschrijft op je beleggingsrekening. Nu is beleggen natuurlijk meestal voor de lange termijn, maar het voelt toch fijn om te weten dat er geen drempel is om geld bij of af te schrijven van je rekening.

Duurzaamheid van beleggen bij ASN vs Triodos

Dat waar het nu eigenlijk om gaat op deze site; wordt de wereld beter van wat jij doet met je geld? Een makkelijke manier om wat objectieve data te vinden over het fonds waar je in wilt beleggen is de site van Morningstar. Door te zoeken op de naam van het fonds waarin je wilt investeren krijg je een mooi overzicht van bijvoorbeeld het rendement ten opzichte van andere fondsen. Maar belangrijker nog, Morgingstar geeft duurzaamheidsscores aan de fondsen. De makkelijkste manier om het te lezen is te kijken naar de ‘wereldbollen’. Deze rating, op een schaal van 1 tot 5 wereldbollen geeft een snel inzicht in de duurzaamheid van het fonds. Voor het mixfonds van ASN ziet dat er bijvoorbeeld zo uit:

Duurzaamheidsscore ofwel sustainability rating van morningstar voor het beleggingsfonds Mixfonds offensief van de ASN Bank
Duurzaamheidsscore Mixfonds offensief ASN Bank

Zoals je kunt zien krijgt dit fonds 5 wereldbollen, de hoogste score. Gelukkig geldt dat voor de meeste fondsen van ASN en Triodos, maar er zitten hier en daar kleine verschillen in de score. Dit hangt af van de samenstelling van het portfolio. Morningstar beoordeeld namelijk het portfolio van bijvoorbeeld een zogenaamd ‘Impact fund’ op 3 kenmerken volgens het ESG model: Environmental, Social en Governance. Ofwel, hoe gaat een bedrijf om met het milieu en de wereld waarin we leven, hoe goed is het voor medewerkers en de gemeenschap en hoe goed en ethisch wordt een bedrijf bestuurd. De scores op de individuele onderwerpen worden gecombineerd tot een totaalscore die Morningstar vervolgens uitdrukt in de wereldbollen. Wil je meer weten over hoe de score tot stand komt? Dan kun je hier meer lezen over de factoren die meespelen in de beoordeling (Engels).

De meeste fondsen van beide banken (die beoordeeld zijn) scoren goed, maar er zijn wel verschillen. De Mixfondsen van ASN scoren allemaal 5 wereldbollen, het Small & midcap fonds echter maar 2. Goed om even naar te kijken voor je ergens instapt! Als je het echt grondig wilt aanpakken raad ik je altijd aan om op de pagina van het fonds waarin je geïnteresseerd bent even het portfolio te bekijken. Daarin zie je wat voor projecten en bedrijven in het portfolio zitten. Zo weet je goed waar je geld heengaat en of je het daarmee eens bent. Zo zag ik dat bij een van de fondsen van Triodos ook Toyota in het portfolio zit, ik heb toen besloten om (nog) niet in dat fonds te investeren omdat Toyota de laatste jaren veel dingen heeft gedaan om de overgang naar schoon transport te frustreren. Misschien overdreven principieel, maar ja voor mij voelde dat niet goed.

Gebruiksgemak bij ASN vs. Triodos

Om dit te testen heb ik bij beide banken een beleggingsrekening geopend. Dat was eigenlijk bij beide banken heel eenvoudig. Nu scheelt het wel iets dat ik al klant was bij beide banken, maar ook het openen van een beleggingsrekening als je geen klant bent, valt heel erg mee.

Bij ASN was het volgens mij niet meer dan 5 minuten wat dingen invullen op de site (na veel lees- en uitzoekwerk over in welk fonds ik wilde beleggen) en toen was de rekening al direct zichtbaar in de app en kon ik dus ook al starten. Dit viel me echt mee! De app is niet de mooiste, hipste app die er is, maar hij doet wat hij moet doen. Ik heb nog nooit mijn laptop hoeven openen omdat alles zo goed vanuit de app te doen is. Plaatsen van nieuwe orders (meer geld inleggen dus). Status van lopende orders bekijken (duurt een werkdag voordat de order is verwerkt). En natuurlijk het in de gaten houden van de je rendement. Het kan allemaal via de app. Dat laatste wordt zelfs ondersteund met grafieken die je nog kunt instellen zoals jij dat wilt (bijvoorbeeld euro’s vs. procenten of rendement over hele looptijd of alleen van dit kalenderjaar (YTD)). Erg handig.

Bij Triodos was het openen van de rekening ook een fluitje van een cent en waren de stappen op de site makkelijk te volgen. Je moet alleen wel 3 werkdagen wachten voordat je kunt beginnen en je krijgt een brief thuis gestuurd waarin staat dat je daadwerkelijk kunt beginnen. Waarom?! Dit voelde heel onnodig. Want in de app van Triodos had ik al gezien dat er een beleggingsrekening was verschenen en dat ik dus kon beginnen. Een mailtje of smsje was ook prima geweest. Deze brief met deze simpele mededeling was nogal nutteloos. Voor de rest heeft Triodos een prima app, erg mooi vind ik persoonlijk, maar is wel iets meer basic qua functionaliteit. Ja je kunt nieuwe orders plaatsen vanuit de app, maar er is geen weergave voor de rendementsontwikkeling (grafiek?). Je ziet alleen een bedrag en een percentage. Geen dealbreaker natuurlijk, het gaat uiteindelijk omdat bedrag, maar ik hou van cijfers en grafieken dus deze miste ik bij Triodos met name omdat ASN het wel heeft.

Conclusie

Het klinkt een beetje suf, maar er zijn meer overeenkomsten dan verschillen tussen de twee banken. En gezien het ruime aanbod kun je bij beide banken een heel mooi beleggingsfonds selecteren dat bij jouw wensen past. Mocht je al een rekening hebben bij Triodos of ASN dan raad ik aan om daar ook te gaan beleggen. Zo heb je alles overzichtelijk op 1 plek en hoef je minder te schuiven met geld. Mocht je dat nog niet hebben en overweeg je om over te stappen van bank, lees dan ook dit artikel over het overstappen naar een duurzame bank.

Beide banken hebben een online omgeving en een app waarin je makkelijk de stand van zaken rondom je beleggingen kunt volgen en eventueel nieuwe orders kunt plaatsen.

Op het gebied van duurzaamheid scoren beide banken (natuurlijk) hoog, er zijn tussen de fondsen onderling wel wat verschillen, dus als je dit belangrijk vind is het goed om dit nog even te checken op de site van Morningstar voordat je investeert.

Succes met beleggen en hopelijk heb je wat gehad aan dit artikel!

Goed voorbereid starten met beleggen?

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan nog meer informatie en/of begeleiding? Dan kan ik je van harte de introductiecursus van de Duurzaam Beleggen Academie aanbevelen. Ik heb de cursus zelf gevolgd en je krijgt in 3 (online) avonden heel duidelijk uitgelegd hoe beleggen werkt en hoe je kunt starten. Het mooiste vind ik dat bij de cursus ook een persoonlijk gesprek met een expert hoort. In zo’n gesprek kun je dan voor jezelf je beleggingsdoel helder krijgen en wat dat dan betekent qua inleg en verwacht rendement. Erg verhelderend. Klik hier voor meer informatie over de cursus. (volledige transparantie: door het volgen van de cursus steun je ook dit blog, maar de reden dat ik het je aanbeveel is echt omdat ik denk dat het waardevol is voor mensen die nieuw zijn in deze wereld en er graag mee willen starten.)

3 gedachten over “Beste duurzame belegging: ASN Bank vs Triodos Bank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: