Feit of fabel: Groen beleggen levert minder rendement

“Ja, bepaalde groene beleggingen kunnen je belastingvoordelen opleveren, maar voor de rest is groen beleggen vooral goed voor een schoon geweten, niet voor je portomonee.” Klinkt aannemelijk, maar is dat eigenlijk (nog) wel zo? In dit artikel duik ik in een aantal verschillende groene, duurzame beleggingsfondsen en zet de prestaties af tegen reguliere beleggingsfondsen. Ik had deze resultaten niet verwacht!

Appels met groene beleggingen vergelijken?

Om een goede vergelijking te maken moet je eerst goed kijken naar wat voor fondsen je wil analyseren, dat zijn er nogal wat namelijk. Voor je het weet ben je appels met peren aan het vergelijken. Een regulier fonds in obligaties zal het qua rendement (vrijwel) altijd verliezen van een duurzaam beleggingsfonds in aandelen. Om een goede vergelijking te kunnen maken kijken we in dit artikel alleen naar aandelen en naar bedrijven van vergelijkbare grootte. De branches waarin deze bedrijven actief zijn verschillen wel, dat komt met name omdat groene bedrijven vaak in de technologiehoek zitten terwijl in praktisch elke branch wel ‘reguliere’ beursgenoteerde bedrijven te vinden zijn.

Groen beleggen beter dan reguliere beleggingen

In Nederland beleggen we het liefst in grote, stabiele bedrijven, graag ook nog van eigen bodem. Daarom staan bedrijven als Shell, ING, DSM en Ahold al jaren hoog in de lijstjes van Nederlandse beleggers. En hoewel deze bedrijven inderdaad stabiel groeien en vaak ook nog dividend uitkeren aan beleggers, blijven deze traditionele bedrijven achter bij groene bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek, maar is ook mooi te zien in de Global Markets Sustainability Leaders Index. In deze index worden bedrijven met een hoge score op duurzaamheid afgezet tegen de rest van de markt.

Over de afgelopen 3 jaar (zie ook onderstaande grafiek) boekte de Global Markets Sustainability Leaders Index een gemiddeld rendement van 13,5% terwijl de vergelijkbare bedrijven in de markt een gemiddeld rendement behaalden van 11%. Een winst voor groene bedrijven dus!

Groene beleggingen vs. reguliere beleggingen begin 2018 tot eind 2020 (bron: Morningstar)

Nu is de tijd om groen te beleggen

Onlangs hoorde ik deze mooie uitdrukking (vertaald uit het engels): “de beste tijd om een boom te planten is 5 jaar geleden, de tweede beste optie is vandaag”. Zo is het ook met beleggen. Het beste moment om in een duurzaam beleggingsfonds te stappen was jaren geleden. Helaas kunnen we dat niet meer regelen, maar we kunnen wel vandaag actie ondernemen. Als ik het nieuws een beetje volg zie ik ontzettend veel nieuwsberichten over beleid dat groener wordt en zelfs de rechter die beslist dat bedrijven moeten vergroenen. Dat betekent wat voor de groene bedrijven en dus de aandelen van die bedrijven. Grote kans dat bedrijven in zonnepanelen, meer panelen gaan verkopen als de overheid besluit dit nog meer te stimuleren. Hetzelfde geldt voor windmolens, elektrische auto’s , waterstof etc. etc.

We moeten met z’n allen richting een duurzamere wereld, en hoewel dat in mijn ogen nog lang niet snel genoeg gaat heeft dat wel gevolgen voor de bedrijven die daar wel of juist niet mee bezig zijn. Groene bedrijven zullen profiteren van een grotere vraag en mogelijk zelfs subsidies voor hun producten of diensten. De niet zo groene bedrijven zullen hun vraag en daarmee hun omzet en op termijn waarschijnlijk ook hun waarde zien afnemen. Dat betekent dat ze ook minder gaan renderen op de beurs. Ik ben natuurlijk geen financieel adviseur, maar als ik ergens mijn geld op moest inzetten, dan wist ik het wel!

PS Wil je goed voorbereid starten met beleggen?

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan nog meer informatie en/of begeleiding? Dan kan ik je van harte de introductiecursus van de Duurzaam Beleggen Academie aanbevelen. Ik heb de cursus zelf gevolgd en je krijgt in 3 (online) avonden heel duidelijk uitgelegd hoe beleggen werkt en hoe je kunt starten. Het mooiste vind ik dat bij de cursus ook een persoonlijk gesprek met een expert hoort. In zo’n gesprek kun je dan voor jezelf je beleggingsdoel helder krijgen en wat dat dan betekent qua inleg en verwacht rendement. Erg verhelderend. Klik hier voor meer informatie over de cursus. (volledige transparantie: door het volgen van de cursus steun je ook dit blog, maar de reden dat ik het je aanbeveel is echt omdat ik denk dat het waardevol is voor mensen die nieuw zijn in deze wereld en er graag mee willen starten.)

2 gedachten over “Feit of fabel: Groen beleggen levert minder rendement

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: