Switchen naar een duurzame bank gedoe? Nee joh!

Overstappen naar een andere duurzame groene bank is geen gedoe

Toen ik 7 jaar geleden (tijd vliegt) in het huwelijksbootje stapte vond ik dat een mooi moment om samen met mijn vrouw een nieuwe bank uit te kiezen. Net afgestudeerd en een nieuwe baan, nog geen hypotheek en dergelijke. Oftewel, nog niet al te veel financiële verplichtingen en dus weinig instanties om zo’n ‘verhuisbericht’ aan door te geven. Dus als we ooit nog wilden switchen was dit het moment. Tenminste dat dacht ik…

Welke bank kies je?

Voordat je gaat overstappen moet je natuurlijk eerst weten naar welke bank je wilt overstappen. Wij wisten het nog niet precies, maar wat we wel duidelijk hadden was dat we een bank wilden die goede dingen doet met het geld dat ze beheren. Via via hoorden we van het bestaan van de EerlijkeBankwijzer. Op deze site zie je hoe Nederlandse banken scoren op verschillende punten zoals of ze investeren in wapens, mensenrechten respecteren etc. Hier kun je dus zien hoe jouw huidige bank scoort en bedenken wat je daarvan vind. Mocht je ongemakkelijk worden van hoe jouw bank scoort omdat je er bijvoorbeeld achterkomt dat jouw bank een dikke onvoldoende scoort op haar beleid omtrent klimaatverandering, kun je een nieuwe bank uitzoeken.

Toen wij 7 jaar geleden voor die keuze stonden waren er 2 banken die met kop en schouders boven de rest uitstaken: ASN en Triodos. We hebben toen gekozen voor Triodos, maar het was ons eigenlijk om het even. We hebben hier nooit spijt van gehad. De mensen daar hebben het hart op de goede plaats en ze doen mooie dingen met het geld dat ze beheren.

Er is die 7 jaar sinds wij overstapten gelukkig best wat veranderd, maar helaas zijn sommige dingen hetzelfde gebleven. Zo investeert de ING nog steeds in wapens en ABN vrolijk doorgaat met het financieren van en beleggen in fossiele brandstoffen. Gelukkig is er ook goed nieuws! Er is in de tussentijd een nieuwe speler bijgekomen die net zo hoog scoort (eindcijfer: 8) als de Triodos Bank en dat is Bunq. Deze relatief jonge bank doet veel dingen anders dan de traditionele banken en doet dat op een manier die goed is voor de wereld om ons heen. De ASN Bank wordt tegenwoordig beoordeeld onder de vlag van het moederbedrijf De Volksbank en staat fier aan de leiding met als eindcijfer een 9! (Reden voor mij om toch ook maar een rekening te openen bij de ASN Bank.)

Overstappen naar een andere bank is toch heel veel gedoe?

Als je dan een nieuwe bank hebt gekozen komt het moeilijke moment om daadwerkelijk de knoop door te hakken en over te stappen. Ik zag er best tegenop, ook al was ik student en had ik relatief weinig bankverkeer. Want, wat nou als je iets vergeet en er opeens achterkomt dat je al maanden je WA-verzekering niet betaald hebt en er opeens een deurwaarder voor je deur staat. Oké, zo’n vaart zou het waarschijnlijk niet lopen, maar toch. Die angst bleek ook geheel onterecht want overstappen was echt een fluitje van een cent. Dat komt namelijk door iets wat de overstapservice heet. Vrijwel alle banken in Nederland zijn hierbij aangesloten en dat maakt het overstappen een stuk makkelijker dan ik dacht.

Na het openen van je nieuwe rekening en het aanvragen van de overstapservice (paar gegevens invullen) regelt de overstapservice bijna alles. Al je lopende af- en bijschrijvingen (denk aan salaris, hypotheek, maar ook verzekeringen etc) worden namelijk automatisch overgezet naar je nieuwe rekening. Ze zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat je werkgever (en andere instanties die geld bij- of afschrijven) een bericht krijgt dat je rekeningnummer veranderd is met het verzoek dat aan te passen in hun administratie. Dat doen ze 13 maanden lang. Dus een heel jaar + 1 maand.

Ik snap dat jullie ook wel weten hoe lang 13 maanden is, maar het betekent dus dat ook af- en bijschrijvingen worden meegenomen die maar 1 keer per jaar plaatsvinden en je dus zeker weet dat je alles meepakt. Het enige dat je nog zelf moet doen is je periodieke betalingen overzetten naar je nieuwe bank, je weet wel, die 5 euro die je elke maand naar je broertje overmaakt voor het delen van zijn Netflix-account.

Oh en al die tijd kun je dus al je nieuwe rekening gebruiken en ben je dus in feite al overgestapt terwijl er op de achtergrond 13 maanden lang jouw verhuisbericht voor je wordt doorgegeven zodat er niks in het honderd loopt.

Conclusie: gewoon overstappen naar een duurzame bank

Als ‘het gedoe’ is wat je tegenhoudt om over te stappen naar een bank die beter is voor deze wereld, doe het gewoon toch! Je zult zien dat het je alles meevalt en je over een paar maanden afvraagt waarom je dit niet veel eerder gedaan hebt. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring.

Eén opmerking over 'Switchen naar een duurzame bank gedoe? Nee joh!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: