Hoe bepaal je jouw risicoprofiel als duurzame belegger?

Hoe je zo goed mogelijk omgaat met de risico's van beleggen

Beleggen is superpopulair en het aantal beleggers, vooral jonge mensen, neemt elke maand flink toe. Tegelijkertijd lees je regelmatig van mensen die veel geld zijn kwijtgeraakt met beleggen en wordt er veel gewaarschuwd voor de risico’s. Hoe ga je hier nou op een goede manier mee om als je wel graag wil beleggen? In deze blog vertel ik je meer over risicoprofielen, spreiden en meer zodat jij goed beslagen ten ijs komt!

Er zijn zeker risico’s

Misschien een beetje een dooddoener om mee te beginnen, maar het is wel waar. Aan beleggen kleven risico’s. Koersen kunnen crashen, bedrijven kunnen failliet gaan, vastgoedprijzen kunnen kelderen. Gelukkig kun je ook als particulier, net als de professionals, aan ‘risk management’ doen zoals dat zo mooi heet. Dat betekent niet veel meer dan onderzoek doen naar de risico’s en bepalen hoe je daar mee om wilt gaan. Een kernwoord voor goed risicomanagement bij beleggen is ‘spreiden’.

Spreiden, spreiden, spreiden

Als je al je geld op één getal in het casino zet kun je bizar veel geld winnen. Of…. alles kwijtraken. Een vrij groot risico. Gelukkig is dit bij beleggen minder extreem, het is immers vaak niet alles of niks, maar je kunt de analogie wel gebruiken om te begrijpen waarom je niet al je geld in één belegging moet steken. Beter is het om te spreiden.

Spreiden kan op verschillende manieren. Allereerst tussen verschillende soorten beleggingen (vastgoed, aandelen, obligaties, duurzame crypto etc.). Je kunt je voorstellen dat het soms heel goed gaat met vastgoed en wat minder met bijvoorbeeld obligaties (zoals nu), maar dat het in andere tijden tegenovergesteld kan zijn. Door meerdere typen beleggingen te hebben vlak je dus de effecten van (tijdelijke) mindere periodes af.

Daarnaast kun je binnen een soort belegging ook nog spreiden. Binnen aandelen bijvoorbeeld kun je uit duizenden bedrijven kiezen. Uit verschillende branches, groottes, maar ook leeftijden; een start-up is (vaak) risicovoller om in te investeren dan een bedrijf dat al 50 jaar bestaat. Door van alles wat te kiezen verlaag je het risico.

Je kunt je voorstellen dat in een crisis, bijvoorbeeld de coronacrisis, niet alle branches even hard geraakt worden. Als jij ervoor had gekozen om al je geld in reisbureaus te stoppen had je een pittige tijd gehad. Als je daarentegen een reisbureau, een supermarktketen en toevallig ook een mondkapjesproducent in je portfolio had zitten, was de coronaperiode financieel in ieder geval niet spannend geweest.

Risico en rendement, vrienden voor het leven

Een vuistregel om altijd in je achterhoofd te houden bij beleggen is dat risico en rendement hand-in-hand gaan. Dat betekent dat hoe hoger het (verwachte) rendement, des te hoger ook het risico (en andersom). Crypto is hierin een goed voorbeeld, de rendementen kunnen bizar hoog zijn, soms wel 1000% in een jaar. Tegelijkertijd kent iedereen wel iemand die veel geld is kwijt geraakt met crypto, het risico is dus ook aanzienlijk.

De vuistregel geld in meer of mindere mate voor alle beleggingen. En grofweg kun je beleggingen ook op volgorde zetten van laag naar hoog risico (en dus ook van laag naar hoog rendement). Dat zou er dan ongeveer zo uit zien:

Rendement afgezet tegen risico voor aandelen vastgoed obligaties en crypto beleggingen

Hoe bepaal je welk risicoprofiel bij jou past?

Nu we de basisvoorwaarden hebben behandeld is het tijd om te kijken welk risicoprofiel bij jou past. Veel hangt hierbij af van het doel dat je met beleggen hebt. misschien ben je ondernemer en wil je beleggen voor je pensioen of je hebt kinderen en je wil een potje opbouwen voor hun studie. Soms is het wat minder duidelijk en vind je het gewoon jammer dat je geld alleen maar minder waard staat te worden op je spaarrekening. Het risico dat bij jou en je doel past hangt van een aantal dingen af. De belangrijkste zijn wat mij betreft:

  • Over welke tijdspanne gaat het
  • Hoe noodzakelijk het eindbedrag is
  • En misschien wel het belangrijkste: waar voel je jezelf prettig bij

De tijdspanne bepaalt je risicoprofiel omdat een verwacht rendement over een langere periode vaak best blijkt te kloppen, maar tussendoor nog best kan schommelen. Neem nogmaals de coronacrisis. Beleggingen gingen tot maart 2020 nog best goed, maar crashten compleet toen corona goed uitbrak. Als je je geld precies in april 2020 nodig had voor de aankoop van een huis, had je behoorlijk pech. Veel koersen van beleggingsfondsen stonden wel 20-30% in de min. Gelukkig herstelden alle koersen zich snel weer en hadden veel mensen over 2020 toch nog een positief resultaat. De les die je hieruit kunt leren is dat hoe dichter je bij de datum komt dat je het geld nodig hebt, hoe minder risico je waarschijnlijk wil nemen.

Hoe noodzakelijk het eindbedrag is spreekt misschien wel voor zich. Als het gaat om het studiepotje voor je kinderen of een nieuwe auto zou je kunnen zeggen, ze redden het ook wel zonder, of een iets minder mooie auto is ook oké. Al het rendement dat ik krijg is mooi meegenomen, als het wat minder is, is dat geen ramp. Zo’n scenario vraagt om een wat offensievere strategie, dus een met meer risico. Als je daarentegen richting je pensioenleeftijd gaat en je volledig van je beleggingen afhankelijk bent voor je pensioen en dus je levensonderhoud, wil je niet dat je vermogen te veel risico loopt. In zo’n scenario lijkt een defensievere strategie voor de hand liggend.

Bovenstaande argumenten zijn behoorlijk rationeel, maar beleggen heeft ook een emotionele component. Daarom is het heel belangrijk om te kijken waar jij je prettig bij voelt als je gaat beleggen. Hoeveel wil je inleggen en bij welk risicoprofiel voel jij je comfortabel. Dat laatste kan best anders zijn dan wat ‘normaal’ is of je wordt aangeraden en dat is helemaal oké, het jouw geld en het is het waarschijnlijk niet waard om veel stress van te ervaren.

Risicoprofiel uitwerken in de praktijk

Als je weet welk profiel bij je past kun je toewerken naar een uitwerking in de praktijk. Dat kan heel eenvoudig zijn. Veel aanbieders gebruiken namelijk de ‘Risicoprofielmeter’ waardoor je snel kunt zien hoeveel risico je loopt met een bepaald beleggingsfonds of aandelenportefeuille. Kijk daarom op de site van jouw aanbieder of bank naar de volgende afbeeldingen.

Sommige fondsen heten zelfs ‘offensief’ of juist ‘zeer defensief’. Dat maakt het helemaal overzichtelijk. Kijk altijd nog wel even naar wat die term volgens de bank precies betekent en of jullie beiden hetzelfde bedoelen. Vaak is hiervoor een mooi overzicht te vinden van de verschillende fondsen en de bijbehorende risico’s afgezet tegen de verwachte rendementen.

Je kunt natuurlijk ook potjes maken. Zo stop je een deel van je geld in een fonds met een hoog risico en investeer je een ander deel in een fonds met een lager risico. Het belangrijkste is dat het past bij jouw risicoprofiel.

Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan en zelf een analyse proberen te maken van je beleggingen. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk als je losse aandelen bezit of in meerdere soorten beleggingen investeert. Je kunt dit globaal doen door op hoog niveau te kijken welke soorten beleggingen je hebt en hoe je geld hiertussen verdeeld is. Zo kun je bijvoorbeeld alles gelijkmatig verdelen over de 4 categorieën uit de bovenstaande grafiek (dus 25% obligaties, 25% vastgoed, 25% aandelen en 25% crypto) om zo toch nog toch een gebalanceerd risicoprofiel te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: