Duurzaam beleggen voor beginners

Beginnen met beleggen kan best overweldigend zijn, waar start je en wat is ESG beleggen en impactbeleggen?

Wat is nou écht duurzaam beleggen? Beginnen met beleggen kan best overweldigend zijn. Wat betekenen al die termen en waar kun je met jouw geld naartoe als je wilt dat jouw geld een bijdrage levert aan een betere wereld. In dit blog loop ik de verschillende mogelijkheden even met je door! 

Hoe groen wil je het hebben? 

Je hebt groen beleggen en groen beleggen. Eerder zagen we al dat het ene groene fonds het andere niet is. Welk fonds of aandeel je kiest is in mijn ogen niet een kwestie van goed of fout, maar meer kwestie van hoe groen je het wilt hebben. Er valt namelijk nogal wat te kiezen. Aan de ene kant van het spectrum kun je ervoor kiezen om wat reguliere aandelen te kopen en een paar ‘slechte’ bedrijven uit te sluiten. Daarna komt iets wat ESG-beleggen heet. Aan de andere kant, de groenste kant, van het spectrum vind je iets dat impactbeleggen heet.

Groene aandelen en ESG beleggen 

Aan de ene kant van het ‘groene spectrum’ zijn er de reguliere aandelen. In principe hebben alle (bekende) aandelen een bepaalde score op duurzaamheid. Vaak wordt bij het bepalen van die score het ESG-model gebruikt. ESG staat voor Environmental, Social and Governance, en is een manier om de ‘duurzaamheid’ van een bedrijf te beoordelen. Door te kijken naar het beleid en het handelen van het bedrijf op onderwerpen als klimaat, impact op de maatschappij, maar ook hoe verantwoord een onderneming bestuurd wordt kun je dat bedrijf een cijfer geven. Er is geen vaste methode voor het bepalen van de ESG-score van een bedrijf dus het hangt af van wie je het vraagt. Sustainalitics is een van de bekendere partijen die bedrijven beoordeelt op hoe groen of duurzaam ze zijn. Hier een voorbeeldje van een aantals scores van van grote bedrijven zodat je wat vergelijkingsmateriaal hebt van de site van Sustainalitics. (klik op de afbeelding voor een groter plaatje)

Het is wel goed om je te beseffen dat de scores vaak niet direct gerelateerd zijn aan wat een bedrijf doet. Een bedrijf als Shell kan nog een relatief hoge score hebben door bijvoorbeeld een goed en inclusief medewerkersbeleid te hebben, goed bestuur etc. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ze elke dag behoorlijk wat vaten olie uit de grond halen. 

Best-of-class beleggen

ESG is dus een methode om de betere, duurzamere bedrijven uit een bepaalde branche te selecteren. Je kunt hierbij zelf bepalen hoe hoog je de lat legt. Je kunt bijvoorbeeld per branche kijken welk bedrijf het beste scoort en dat bedrijf opnemen in je portefeuille. Of bijvoorbeeld alleen bedrijven te kiezen met een ESG-score onder de 20. Dat noem je best-of-class beleggen. Dat is een mooie manier om je aandelenportefeuille te vergroenen. Máár het betekent nog steeds niet dat je alleen maar investeert in biologisch voedsel of duurzame energie, echt groene dingen dus. Als je dat wel graag wilt moet je ergens anders zijn:

Impactbeleggen, de groene graal van beleggen

Veel experts zijn het erover eens, als je echt wilt dat je geld bijdraagt aan een duurzamere wereld, dan is impactbeleggen de manier. Bij impactbeleggen is de maatschappelijke impact van het bedrijf of project waarin geïnvesteerd wordt het eerste waar naar wordt gekeken. Wordt de wereld een stukje mooier door wat dit bedrijf doet? Pas als ‘ja’ het antwoord op die vraag is wordt er verder gekeken naar de financiële kant van het verhaal en komt het bedrijf al dan niet in de portefeuille van het fonds. Natuurlijk heb je hier ook weer verschillende gradaties van duurzaamheid in, afhankelijk van de eisen van de fondsbeheerder, maar je zult een bedrijf als Shell niet meer tegenkomen in een impactfonds. De groenste impactfondsen die er zijn, investeren alleen in echt groene projecten zoals windmolenparken, re- en upcycling, duurzame voedselproductie etc. Hierbij wordt natuurlijk ook verder gekeken dan alleen het eindproduct en zijn ook het eventuele productieproces, de grondstoffen, beleid omtrent medewerkers en dergelijke van belang in de keuze om wel of niet te investeren.

Het grote verschil tussen ESG en impactbeleggen is dus dat je bij impactbeleggen echt alleen investeert in bedrijven die in de basis groen zijn en dat ook als doel hebben. En dus niet in een consultancybedrijf die toevallig besloten heeft z’n wagenpark te vergroenen en zonnepanelen op al haar kantoren te leggen. Beide zijn goed en belangrijk, maar weet dat die verschillen er zijn.

Goede eerste stappen in duurzaam beleggen

Als je al aandelen hebt is het een mooie eerste stap om eens te kijken naar de ESG-score van de bedrijven in je portefeuille. Beoordeel wat je hiervan vind, valt het je tegen? Wil je dat bedrijf dan nog wel in je portefeuille?

Als je nog gaat starten met beleggen kun je natuurlijk losse aandelen kopen en daarvan vooraf de ESG-scores checken, maar veel makkelijker nog is het om rechtstreeks een impactfonds te kiezen waar professionals al het uitzoekwerk (due dilligence met een mooi woord) al voor je gedaan hebben. Maar zoals altijd bij beleggen geldt ook dan: doe zelf onderzoek. Ook bij een impactfonds kun je een steekproef doen en kijken naar welke bedrijven in het portfolio zitten en wat je daarvan vind om te kijken of het aansluit bij jouw wensen en verwachtingen. Want zoals ik al zei, het ene groene fonds is het andere niet. En, zoals altijd, ik ben zelf erg fan van het aanbod van de ASN Bank, kijk bijvoorbeeld eens naar hun Milieu en Waterfonds.

En nee, ik wordt niet gesponsord door ASN. Als je me wel wilt ondersteunen en meer wilt leren over beleggen en ESG kun je bij de Duurzaam Beleggen Academie een leuke, maar vooral leerzame cursus doen over duurzaam beleggen. Ik beveel de cursus van harte aan! volledige transparantie: door het volgen van de cursus steun je ook dit blog, maar de reden dat ik het je aanbeveel is echt omdat ik denk dat het waardevol is voor mensen die nieuw zijn in deze wereld en er graag mee willen starten.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: