Waarom groen beleggen ook voor jou een goed idee is (en makkelijker dan je denkt)

Groen beleggen is investeren in een betere wereld

De meeste mensen beleggen omdat ze graag willen dat hun geld meer waard wordt (en het tegenwoordig zonde is om het op een spaarrekening te laten staan). In de zoektocht naar een goed beleggingsfonds worden meestal gemak en rendement als belangrijkste overweging meegenomen. Dat is wat mij betreft een gemiste kans! Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar je kunt echt eenvoudig beleggen met een goed rendement én je geld tegelijkertijd inzetten voor iets goeds. Hoe dat werkt lees je in deze blog. 

Waarom maakt het iets uit? 

Even een stapje terug. Waarom maakt het überhaupt uit waar je in belegt, je wilt toch gewoon het beste rendement passend bij jouw risicoprofiel? Ja, natuurlijk is het fijn om een lekker rendement op je belegging te ontvangen. Maar er zit ook een andere kant aan.

Er wordt weleens gezegd: “je stemt met je geld”. Oftewel, elke keer dat je geld uitgeeft oefen je invloed uit. Dat werkt zo in de supermarkt of kledingwinkel, maar ook in de financiële wereld. Waar je je geld aan besteed, of in dit geval waar je geld in investeert, heeft impact. Als jij aandelen Shell koopt vergroot je de vraag naar dat aandeel en stijgt het in waarde. Tenzij je het op de manier van Follow This doet, is dat niet wat je wilt als je het beste met de wereld voor hebt. Door voor groene bedrijven of projecten te kiezen zorg je ervoor dat die projecten of bedrijven de financiële ruimte krijgen om te groeien en te slagen in hun missie.

Daarnaast heeft het nog een wat indirecter effect. Groene beleggingen worden steeds populairder (daar kan jij aan bijdragen ;-)), dat zorgt ervoor dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om in zo’n groen portfolio te komen. Daarvoor gelden wel strenge selectiecriteria dus moeten deze bedrijven aan de bak met hun duurzaamheid, willen ze in aanmerking komen voor zo’n duurzaam beleggingsportfolio.

Maar ik wil gewoon goed rendement op m’n belegging

Het korte antwoord is: dat kan. Ook op groene, duurzame beleggingen kun je een heel goed rendement behalen. Ik schreef er eerder een blog over. Waar het op neer komt is dat groene beleggingen feitelijk heel goed scoren wat betreft rendement. 

Win-win-win-situatie

Je dus kunt iets goeds doen met je geld en tegelijkertijd een mooi rendement halen op je investeren (en daar weer mooie dingen mee doen natuurlijk!). Jij blij met het rendement, bedrijven en projecten blij met jouw investering en de aarde wordt er ook blij van. Win-win-win dus.

Ook starten met duurzaam beleggen?

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan nog meer informatie en/of begeleiding? Dan kan ik je van harte de introductiecursus van de Duurzaam Beleggen Academie aanbevelen. Ik heb de cursus zelf gevolgd en je krijgt in 3 (online) avonden heel duidelijk uitgelegd hoe beleggen werkt en hoe je kunt starten. Het mooiste vind ik dat bij de cursus ook een persoonlijk gesprek met een expert hoort. In zo’n gesprek kun je dan voor jezelf je beleggingsdoel helder krijgen en wat dat dan betekent qua inleg en verwacht rendement. Erg verhelderend. Klik hier voor meer informatie over de cursus. (volledige transparantie: door het volgen van de cursus steun je ook dit blog, maar de reden dat ik het je aanbeveel is echt omdat ik denk dat het waardevol is voor mensen die nieuw zijn in deze wereld en er graag mee willen starten.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: