Wat is beleggen eigenlijk? Enkele belangrijke financiële termen uitgelegd

Beleggen, aandelen, obligaties, dividend, rendement, allemaal termen die regelmatig door elkaar gebruikt worden. Als je nieuw bent in deze wereld kan soms niet helemaal duidelijk zijn wat alles betekent en is het dus ook moeilijk te bepalen wat je ermee kunt en of het iets voor jou is. Daarom een uitleg van een paar van de belangrijkste termen als je wil beginnen met beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is een hele brede term. Het bevat eigenlijk alles dat betrekking heeft op het doen van een investering met als doel daar rendement op te behalen. Oftewel, iets kopen in de hoop dat datgene naar verloop van tijd meer waard is geworden. Dat kan gaan om vastgoed, maar ook om auto’s, maar meestal gaat het over aandelen of obligaties. En ook die termen zal ik verder uitleggen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is van oudsher een waardepapier waarmee je voor een deel eigenaar wordt van het bedrijf dat het aandeel heeft uitgegeven. Je bent daarmee aandeelhouder van dat bedrijf geworden. Dat betekent ook dat je daarmee stemrecht hebt gekregen op de aandeelhoudersvergadering over dingen die betrekking hebben op de koers van het bedrijf. Hoeveel stem je hebt hangt af van hoeveel aandelen je hebt. Een bedrijf kan miljoenen aandelen uitgegeven hebben dus wanneer jij 1 aandeel bezit betekent dat niet dat je direct heel veel invloed hebt. Maar toch, je bent wel officieel aandeelhouder geworden. Goed gedaan! Tegenwoordig is de aandeelhandel volledig digitaal en heb je dus thuis ook geen waardepapieren meer liggen, maar het concept is hetzelfde gebleven.

Aandelen kunnen meer of minder waard worden, dat heeft voor een groot deel te maken met hoe het bedrijf presteert of hoe mensen denken dat het bedrijf gaat presteren in de toekomst. Dit zie je met name bij een van de populairste aandelen op het moment Tesla (TSLA). Dit bedrijf maakt pas sinds een paar jaar een beetje winst en het verkoopt relatief gezien niet eens heel veel auto’s (en zonnepanelen etc.), maar toch is het bedrijf op de beurs heel veel waard. Dat komt omdat de aandelen gewild zijn en dus komt het aloude spel van vraag en aanbod om de hoek. Als er veel vraag naar iets is, stijgt de prijs. En er is veel vraag naar aandelen van Tesla omdat mensen verwachten dat ze technologie bezitten die ze in de toekomst enorm veel gaat opleveren, dus kopen mensen nu massaal deze aandelen in de hoop dat ze in de toekomst nog duurder, oftewel meer waard worden. Wanneer je de aandelen voor een hogere prijs weer kunt verkopen heb je dus geld verdient aan het handelen in aandelen.

Wat is dividend?

Bij sommige aandelen hoort ook dat je dividend krijgt uitgekeerd. Als een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om een deel van die winst te verdelen onder de aandeelhouders. Elke aandeelhouder krijgt dan een bedrag per aandeel dat hij of zij in bezit heeft. Niet elk bedrijf doet dit, maar het kan er wel voor zorgen dat het aandeel populairder wordt omdat er dus naast een eventuele waardestijging nog een financiële beloning hoort bij het hebben van dat aandeel. Zo kun je per kwartaal of per jaar (afhankelijk van het aandeel) geld verdienen aan je aandelen zonder dat je ze hoeft te verkopen.

Wat zijn obligaties?

Een obligatie is een bewijs dat iemand jouw geld schuldig is. Dat is een wat moeilijke manier van het verwoorden van een veel bekendere term: lening. Je leent feitelijk geld aan een instantie en in ruil daarvoor krijg je een bewijs waarop staat dat je dat bedrag hebt uitgeleend en onder welke voorwaarden (rentepercentage en einddatum bijvoorbeeld). Bedrijven kunnen obligaties uitgeven (dus leningen aangaan), maar andere instanties zoals overheden ook. Meestal is het rendement op een obligatie niet zo hoog als op aandelen, maar het risico is ook veel lager. Als je bijvoorbeeld een obligatie van de overheid koopt (staatsobligatie) is het vrij zeker dat je de investering plus eventuele rente (die schommelt rond het nulpunt op dit moment) zal ontvangen. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat de instantie waarvan je de obligatie hebt gekocht failliet gaat, het is dus ook niet geheel zonder risico. Maar omdat deze kans vrij klein is worden obligaties vaak gebruikt om een portfolio wat minder risicovol te maken. Ook obligaties kunnen overigens verhandelt worden en daardoor meer of minder waard worden. Het voordeel is echter, een obligatie van 1000 euro levert aan het eind van de looptijd je ook 1000 euro op, dat werkt bij een aandeel natuurlijk wat anders.

Wat is een indexfonds (ETF) of beleggingsfonds?

Een veelgehoord advies als je gaat beleggen is om je kansen te spreiden. Dat betekent dat je niet al je geld zet op 1 aandeel of een andere investering, maar dat je geld verdeelt over verschillende aandelen, obligaties etc. Dat is waar fondsen om de hoek komen kijken. Fondsen zijn een verzameling van aandelen en/of obligaties (en mogelijk nog andere dingen zoals microkredieten, maar voor het gemak hou ik het nu even bij aandelen). Je kunt dan dus geld inleggen in een fonds dat op haar beurt dat geld investeert in een heleboel verschillende aandelen. Een Indexfonds, ook wel ETF (Exchange Traded Fund) genoemd, volgt hierbij een index om te bepalen welke aandelen en in welke verhouding ze deze aandelen in hun bezit moeten hebben. Een bekend voorbeeld van zo’n index is die van de Amsterdamse beurs, de AEX. In deze index zijn 25 van de meest waardevolle bedrijven opgenomen die op de Amsterdamse beurs verhandeld worden. Denk hierbij aan AEGON, Ahold Delhaize, maar ook AMSL, Heineken en Unilever maken op dit moment onderdeel uit van de AEX. Als je dus investeert in een ETF dat de AEX volgt investeer je dus eigenlijk in aandelen van de bedrijven in die index. Als het goed gaat met die bedrijven stijgt de index en dus ook de waarde van het ETF en dus van jouw investering. Er zijn heel veel verschillende indexen, DOW JONES, NASDAQ, NYSE, S&P 500, zijn zomaar enkele van de bekendere internationale indexen. Door te bepalen in welk ETF je investeert, kies je dus ook hoe je je investering spreidt.

Niet alle beleggingsfondsen volgen een index. Banken en andere aanbieders kunnen ook zelf een portfolio van aandelen samenstellen en dat aanbieden als fonds om in te investeren. Een mooi voorbeeld vind ik het mixfonds van de ASN Bank. In het mixfonds zitten aandelen van duurzame bedrijven, obligaties en microkredieten. De verhouding van die 3 bepaalt het verwachte rendement, maar ook het risico. Door een samenstelling te kiezen die bij jou past kun je vrij goed bepalen waar jouw geld heengaat en het risico en rendement dat daarbij horen.

Eén opmerking over 'Wat is beleggen eigenlijk? Enkele belangrijke financiële termen uitgelegd'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: